mandag 21. januar 2013

Hjemmelaget kraft

Salt skal ikke tilsettes mat til barn under 1 år.
Hvis vi føler maten trenger å saltes, så er det fordi vår voksne smaksløker trenger mer krydder og salt for å smake enn de små gjør.
Vi er vant med saltsmak i maten, de er ikke vant med salt mat.
Tvert om, mange barn favoriserer søt mat den første tiden med fast føde, fordi de er vant med søt mat.
Bortsett fra det så tåler ikke nyrene til små for mye salt heller.

Men det betyr ikke at maten trenger å smake lite.
I begynnelsen er det fint med en smak, gjerne potet, søt potet eller gulerot.
Etter noen dager kan en blande noen av disse smakene.

For å få litt mer smak i babymaten, bruker jeg hjemmelaget kraft som væske i maten.
Det er rik på smak, og du har kontroll på saltmengden (ifh til hvis du skulle brukt butikkkjøpt buljong).
Du kan lage kraft på det meste, lam, okse, kylling, fisk, reker osv. Kraftbein kan du finne i frysedisken, eller du kan spørre i ferskvaredisken.
Jeg bruker mye bein av reinsdyr. Disse inneholder naturlig mye jern, og babyer trenger ekstra jern.
( Ikke hvis de får kun ferdig produsert pulvergrøt, den er ekstra vitamin og mineralberiket, og  det kan bli for mye av det gode).

Oppskriften jeg legger ut, er bare et eksempel på hva du kan ha i. Jeg pleier å bruke den oppskriften selv, men varier litt på krydderet.



  • - 1 kg bein
  • - 2 liter vann
  • - 1 purre
  • - 1/2 løk
  • - 2-3 fedd hvitløk
  • - 1 ss tørket timian
  • - 1/2 ss oregano
  • -1 laubærblad
  • -litt pepper


Kok kraften på middels varme i ca 3 timer.
Avkjøl og sil.
Frys ned i porsjoner. Jeg pleier å fryse ned 150ml porsjoner og bruker dette i en middag. Det blir a 8 middager.
Hvis du ikke har noe passende å fryse ned i, kan du fryse ned i isposer, eller isbitposer eller isbitformer. Da kan du enkelt ta så mange biter du trenger og er ikke nødt til å lage mye babymat om gangen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar